Sun2you

F.A.Q. / Veel gestelde vragen

InstallQ: Aantoonbaar beter
Sun2you werkt volgens VCA normen

Zonnepanelen

Zonnepanelen werken door het fotovoltaïsche effect. Wanneer zonlicht op de zonnecellen valt, worden elektronen losgemaakt, waardoor er een elektrische stroom ontstaat. Deze stroom kan vervolgens worden gebruikt om elektrische apparaten van stroom te voorzien.

Vermindering van energierekeningen: Zonnepanelen kunnen helpen om de energiekosten te verlagen door zelf opgewekte elektriciteit te gebruiken.

Milieuvriendelijke energieopwekking: Zonne-energie is een hernieuwbare en schone bron van energie, wat bijdraagt aan het verminderen van de CO2-uitstoot.

Teruglevering aan het elektriciteitsnet: Als je meer elektriciteit produceert dan je verbruikt, kun je het overschot terugleveren aan het elektriciteitsnet en mogelijk een vergoeding ontvangen.

Verhoogde waarde van het huis: Het installeren van zonnepanelen kan de waarde van je woning verhogen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren, waaronder je energieverbruik, de oriëntatie van het dak en de efficiëntie van de zonnepanelen. Sun2you kan je helpen bij het bepalen van het juiste aantal zonnepanelen voor jouw specifieke situatie.

De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van 25 tot 30 jaar. Gedurende deze periode leveren ze een aanzienlijke hoeveelheid energie. De energieopbrengst is bij de meeste fabrikanten nog bijna 85% na 25 jaar. Het is belangrijk om panelen van hoge kwaliteit te kiezen en regelmatig onderhoud uit te laten voeren om de levensduur te optimaliseren.

In de meeste gevallen kunnen zonnepanelen op verschillende soorten woningen worden geïnstalleerd, waaronder huizen, appartementen en bedrijfspanden. Het is echter belangrijk om een evaluatie van je dak te laten uitvoeren door een professionele installateur om de geschiktheid van je woning voor zonnepanelen te bepalen. Mocht uw dak niet geschikt zijn dan kijken wij altijd naar de mogelijkheden van een veldopstelling.

Vanaf 2023 wordt er geen BTW meer berekend over zonnepanelen. Informeer bij uw gemeente om te achterhalen of er nog andere subsidiemogelijkheden zijn.

Airconditioning systemen

Een airconditioningsysteem werkt door warmte uit een ruimte te verwijderen en koelere lucht te leveren. Het systeem gebruikt een koelmiddel om warmte op te nemen en af te voeren. Het is mogelijk om met een airco zowel te koelen als te verwarmen. Het proces verloopt als volgt:

  1. De compressor comprimeert het koelmiddel, waardoor de druk en temperatuur toenemen.
  2. Het hete, samengeperste koelmiddel stroomt naar de condensor, waar het warmte afgeeft aan de buitenlucht en condenseert tot vloeistof.
  3. Het vloeibare koelmiddel gaat door een expansieklep, waar de druk wordt verlaagd en het koelmiddel afkoelt.
  4. Het koude koelmiddel stroomt door de verdamper, waar het warmte uit de binnenlucht opneemt en verdampt tot gas.
  5. De ventilator van de binnenunit blaast de gekoelde lucht de ruimte in, terwijl het gasvormige koelmiddel terugkeert naar de compressor om het proces opnieuw te starten.

Een split-airconditionersysteem bestaat uit twee eenheden: een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit blaast gekoelde lucht de ruimte in, terwijl de buitenunit warmte afvoert naar de buitenlucht (bij het verwarmen gaat dit net andersom). De twee units zijn verbonden door koelmiddelleidingen. Dit systeem biedt efficiënte koeling, stille werking en flexibele installatiemogelijkheden.

Ja, er zijn energiezuinige airconditioners beschikbaar die voldoen aan hoge efficiëntienormen. Kijk naar airconditioners met een hoog SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio)-rating, omdat deze minder energie verbruiken en lagere energiekosten met zich meebrengen.

  1. Efficiënte koeling en verwarming: Split-airconditioners zijn ontworpen voor efficiëntie. Ze gebruiken geavanceerde technologieën en hebben hoge energie-efficiëntieratings, waardoor ze effectief koelen met een minimaal energieverbruik.
  2. Stille werking: De meeste geluidsproducerende componenten, zoals de compressor en ventilator, bevinden zich in de buitenunit. Hierdoor is de binnenunit van een split-airconditioner over het algemeen erg stil, wat zorgt voor een comfortabele en rustige omgeving.
  3. Flexibele installatie: Het gesplitste ontwerp van deze airconditioners biedt flexibiliteit bij de installatie. De binnenunit kan aan een wand of plafond worden gemonteerd, terwijl de buitenunit buiten kan worden geplaatst op een geschikte locatie, zoals een dak, balkon of buitenmuur.
  4. Onafhankelijke temperatuurregeling: Met een split-airconditionersysteem kun je individuele ruimtes of zones onafhankelijk koelen of verwarmen. Dit zorgt voor een grotere controle over de gewenste temperatuur in verschillende delen van een gebouw, waardoor het energieverbruik kan worden geoptimaliseerd.
  5. Verbeterde luchtkwaliteit: Split-airconditioners hebben vaak geavanceerde filtersystemen die stof, pollen, allergenen en andere verontreinigingen uit de lucht kunnen verwijderen. Dit draagt bij aan een betere luchtkwaliteit in de binnenruimte.

Warmtepompinstallaties

Een warmtepompinstallatie is een systeem dat warmte uit de omgeving haalt en deze gebruikt om een gebouw te verwarmen. Het maakt gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals de lucht, de bodem of het grondwater, om efficiënt en milieuvriendelijk te verwarmen.

Sun2you biedt verschillende soorten warmtepompen, waaronder lucht/water-warmtepompen en lucht/lucht-warmtepompen. Deze systemen maken gebruik van de warmte in de lucht en zet deze om in bruikbare warmte voor verwarming en indien gewenst ook voor koeling.

Warmtepompinstallaties bieden verschillende voordelen, zoals lagere energiekosten, vermindering van CO2-uitstoot, energie-efficiëntie en een hoog comfortniveau. Ze zijn ook geschikt voor zowel verwarming als koeling, waardoor ze het hele jaar door kunnen worden gebruikt.
Ja, er zijn enkele eisen waarmee rekening moet worden gehouden bij de installatie van een warmtepompinstallatie. Dit omvat factoren zoals de beschikbare ruimte, de warmtevraag van het gebouw en eventuele aanpassingen aan het verwarmingssysteem.
Ja, het is mogelijk om een warmtepompinstallatie te combineren met zonnepanelen. Dit stelt je in staat om je warmtepomp te laten werken op zelfopgewekte zonne-energie, waardoor je jouw energieverbruik verder verduurzaamt en kosten bespaart.

Laadpalen

Een particuliere laadpaal biedt verschillende voordelen. Het biedt gemak en gebruiksgemak, omdat je je elektrische voertuig kunt opladen wanneer het jou uitkomt, zonder afhankelijk te zijn van openbare laadstations. Het kan ook kosteneffectief zijn op de lange termijn, omdat thuisladen meestal goedkoper is dan het gebruik van openbare laadpunten.

De kosten voor het installeren van een laadstation zijn erg afhankelijk van het merk laadstation. De installatie kosten van een openbare Alfen laadpaal inclusief verrekening is niet te vergelijken met een standaard installatie van een Wallbox of Easee laadstation. De afstand en de route van de meterkast naar het laadstation bepalen een groot deel van de installatiekosten.

Het installeren van een laadpaal op uw eigen terrein of gevel is niet vergunningsplichtig (tenzij het om een monument gaat). Indien de laadpaal aan de openbare weg komt dan dient u een vergunning bij uw gemeente aan te vragen.

Bij het installeren van een laadpaal moet de groepenkast aangepast worden met een aardlek automaat. Indien u een 1 fase groepenkast heeft en u wilt uw auto met 11kW opladen dan dient de netaansluiting verzwaard te worden naar 3 fasen. De aanpassing van de groepenkast kunnen wij voor u verzorgen. De verzwaring dient door uw netbeheerder uitgevoerd te worden.

De opgewekte energie van de zonnepanelen gaat eerst naar uw verbruikers in huis. Indien de auto aan de lader staat als de zon schijnt laadt u de auto op met zelf opgewekte groene energie.

Load balancing heeft altijd de voorkeur en wij bieden het dan ook standaard aan. Load balancing verzorgd de communicatie met de groepenkast en zorgt ervoor dat er niet teveel stroom gebruikt wordt en de stoppen doorslaan. De loadbalancer verlaagd de laadsnelheid van het laadstation als er een grote stroom afname is in huis, bijvoorbeeld door de warmtepomp of kookplaat

Thuisaccu

Een thuisaccu, ook wel bekend als een huishoudelijke batterijopslag, is een apparaat dat elektriciteit kan opslaan die wordt opgewekt door zonnepanelen of andere hernieuwbare energiebronnen. Het stelt huiseigenaren in staat om de opgeslagen energie te gebruiken op momenten dat de vraag hoog is of wanneer er geen directe energieopwekking is.

Een thuisaccu kan verschillende voordelen bieden. Het kan helpen om je energieonafhankelijkheid te vergroten door je zelfgeproduceerde energie op te slaan en te gebruiken wanneer je het nodig hebt. Het kan ook dienen als back-upvoeding bij stroomuitval en kan bijdragen aan een efficiënter energiegebruik en lagere energiekosten.

Een thuisaccu slaat elektriciteit op in lithium-ijzerfosfaat (LiFePO4) batterijtechnologie. Wanneer je zonnepanelen of andere energiebronnen elektriciteit genereren die niet direct wordt gebruikt, wordt het overschot aan stroom naar de thuisaccu gestuurd. Op momenten dat je meer elektriciteit nodig hebt dan er wordt geproduceerd, kun je de opgeslagen energie uit de thuisaccu halen.

De opslagcapaciteit van een thuisaccu varieert, afhankelijk van het merk en het model. Accu’s kunnen typisch een capaciteit hebben van enkele kilowatturen tot enkele tientallen kilowatturen. Het is belangrijk om de juiste grootte van de accu te kiezen op basis van je energiebehoeften.

Hoewel een thuisaccu kan helpen om de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen, zijn de meeste thuisaccus niet ontworpen om volledig off-grid te werken. Ze kunnen echter wel functioneren als een back-upvoeding bij stroomuitval en de beschikbaarheid van elektriciteit verbeteren.

Home Energy Management Systemen

Een home energy management systeem is een systeem dat ontworpen is om het energieverbruik en de energieopwekking in een huis te monitoren, te regelen en te optimaliseren. Het stelt huiseigenaren in staat om hun energiegebruik te beheren, de efficiëntie te verbeteren en kosten te besparen.

Een HEMS biedt verschillende functionaliteiten, zoals het monitoren van het energieverbruik in real-time, het regelen van apparaten en systemen op basis van energiebehoeften en tarieven, het optimaliseren van de energieopwekking van zonnepanelen en het bieden van inzicht in het energieverbruik via een gebruikersinterface.

Een HEMS kan verschillende voordelen bieden. Het geeft huiseigenaren inzicht in hun energiegebruik, waardoor ze bewuster kunnen worden van hun verbruiksgedrag. Het stelt hen ook in staat om energie te besparen door het optimaliseren van het energiegebruik en het maximaliseren van de zelfopgewekte energie. Daarnaast kan een HEMS ook bijdragen aan het verminderen van de energiekosten.

Ja, een HEMS kan gekoppeld worden aan slimme apparaten en systemen in huis, zoals slimme thermostaten, slimme verlichting, slimme apparaten en zonnepanelen. Hierdoor kan het HEMS deze apparaten en systemen regelen en optimaliseren op basis van het energieverbruik en de energieopwekking.

Ja, een HEMS kan geschikt zijn voor verschillende soorten huizen, variërend van kleine woningen tot grote villa’s. De schaalbaarheid en flexibiliteit van een HEMS kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften en het energieprofiel van een huis.